websikehealthcheck
websikehealthcheck

Blog...

11 tényező, ami növeli az emberi szervezet mikro-tápanyag szükségletét

A mikrotápanyagok, a makrotápanyagokkal ellentétben nem szolgáltatnak energiát, de alapvető segítő faktorai az anyagcsere működésének. A növekedés, az energiaszerzés, illetve számos egyéb funkció sem tudna nélkülük működni.
A mikrotápanyagok elsősorban vitaminok (pl. az A, B, C, D, E, K vitamin), ásványi anyagok (pl. a kalcium, magnézium, foszfor stb), nyomelemek (mint a vas, cink, szelén illetve mangán), valamint egyéb antioxidánsok (pl. flavonoidok, polifenolok, bizonyos enzimek)

A mikrotápanyagok hiánya két típusba sorolható:
– abszolút hiány: helytelen, egyoldalú táplálkozásból adódó hiányos bevitel
– relatív hiány: valamilyen kedvezőtlen folyamat, külső vagy belső ok miatt megnövekszik az adott mikrotápanyag szükséglete, így a normálisnál nagyobb adagra van szükség.

Az abszolút mikrotápanyag-hiány felismerése nem egyszerű feladat, ismerni kell az egyén táplálkozási szokásait, a legtöbbször fogyasztott ételeinek mikrotápanyag-tartalmát.
Mivel a táplálkozás folyamatosan változik, az évszakoktól is függ, hogy mit fogyasztunk. Nem mindegy, hogy az adott gyümölcs vagy zöldség friss-e vagy tartósított, fagyasztott. A déli gyümölcsök jó részét például éretlenül szedik le, majd  különböző vegyszerekkel (pl. gombaölővel, érésgátlóval stb) kezelik. Sok múlik a tárolás, az elkészítési módján, valamint azon is, hogy ezek miként illeszkednek a napi étrendünkbe.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozási felmérése alapján a magyar lakosság vitamin és antioxidáns bevitele alacsonyabb a szükségesnél.

Relatív mikrotápanyag-hiányt okozó tényezők:

 1. Életkor – más mennyiségre van szüksége egy fejlődő gyermeknek (pl. kalcium, vas), másra a felnőtteknek és az idősebbeknek
 2. Nem – nőknek a menzesz miatt nagyobb például a vas szükséglete, ezenkívül terhességben, szoptatáskor illetve a változó korban is emelkedik bizonyos mikrotápanyagok szükséglete.
 3. Az aktív sport növeli a mikrotápanyagok szükséges mennyiségét. Egy olimpiai sportolónak akár 4-szer nagyobb lehet a szükséglete, de egy amatőr (hobbi) sportolónak is megnövekedhet 2-szeresére. Ezenkívül a sport megemeli a fehérje szükségletet is.
 4. Dohányzás – megemeli a C-vitamin és más antioxidánsok szükséges .
 5. Kávé – C-vitamin és vas szintet csökkenti a szervezetben.
 6. Lázas, gyulladásos állapot – antioxidánsokra, C- és E-vitaminra, valamint Omega 3 zsírsavakra van több szükség
 7. Általában a betegségek (pl. cukor-, keringési betegségek) növelik a mikrotápanyag igényt.
 8. Nagyvárosi vagy szennyezett környezet, levegő miatt sok szabadgyök kerül a szervezetvbe, ami emeli az antioxidánsok igényét.
 9. Stressz – az Omega 3 zsírsavak és B-vitaminok szükségletét emeli.
 10. Napozás – C-, E-vitamin és karotinoid antioxidánsok igényét növeli.

Ha szeretnéd tudni, hogy a szervezeted vitamin, ásványi anyag, és egyéb antioxidáns ellátottsága megfelelő-e, illetve, hogy az általad szedett táplálék kiegészítők számodra hatékonyak-e, biorezonanciás állapotfelmérés alapján minderre választ kaphatsz. Időpontot itt kérhetsz:

időpontkérés

 • Itt röviden leírhatod, miben tudok Neked segíteni!
Fenyvesine Simon Klara

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük