A mikrotápanyagok, a makrotápanyagokkal ellentétben nem szolgáltatnak energiát, de alapvető segítő faktorai az anyagcsere működésének. A növekedés, az energiaszerzés, illetve számos egyéb funkció sem tudna nélkülük működni.
A mikrotápanyagok elsősorban vitaminok (pl. az A, B, C, D, E, K vitamin), ásványi anyagok (pl. a kalcium, magnézium, foszfor stb), nyomelemek (mint a vas, cink, szelén illetve mangán), valamint egyéb antioxidánsok (pl. flavonoidok, polifenolok, bizonyos enzimek)
A mikrotápanyagok hiánya két típusba sorolható:
– abszolút hiány: helytelen, egyoldalú táplálkozásból adódó hiányos bevitel
– relatív hiány: valamilyen kedvezőtlen folyamat, külső vagy belső ok miatt megnövekszik az adott mikrotápanyag szükséglete, így a normálisnál nagyobb adagra van szükség.
Az abszolút mikrotápanyag-hiány felismerése nem egyszerű feladat, ismerni kell az egyén táplálkozási szokásait, a legtöbbször fogyasztott ételeinek mikrotápanyag-tartalmát.
Mivel a táplálkozás folyamatosan változik, az évszakoktól is függ, hogy mit fogyasztunk. Nem mindegy, hogy az adott gyümölcs vagy zöldség friss-e vagy tartósított, fagyasztott. A déli gyümölcsök jó részét például éretlenül szedik le, majd különböző vegyszerekkel (pl. gombaölővel, érésgátlóval stb) kezelik. Sok múlik a tárolás, az elkészítési módján, valamint azon is, hogy ezek miként illeszkednek a napi étrendünkbe.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozási felmérése alapján a magyar lakosság vitamin és antioxidáns bevitele alacsonyabb a szükségesnél.
Relatív mikrotápanyag-hiányt okozó tényezők:
- Életkor – más mennyiségre van szüksége egy fejlődő gyermeknek (pl. kalcium, vas), másra a felnőtteknek és az idősebbeknek
- Nem – nőknek a menzesz miatt nagyobb például a vas szükséglete, ezenkívül terhességben, szoptatáskor illetve a változó korban is emelkedik bizonyos mikrotápanyagok szükséglete.
- Az aktív sport növeli a mikrotápanyagok szükséges mennyiségét. Egy olimpiai sportolónak akár 4-szer nagyobb lehet a szükséglete, de egy amatőr (hobbi) sportolónak is megnövekedhet 2-szeresére. Ezenkívül a sport megemeli a fehérje szükségletet is.
- Dohányzás – megemeli a C-vitamin és más antioxidánsok szükséges .
- Kávé – C-vitamin és vas szintet csökkenti a szervezetben.
- Lázas, gyulladásos állapot – antioxidánsokra, C- és E-vitaminra, valamint Omega 3 zsírsavakra van több szükség
- Általában a betegségek (pl. cukor-, keringési betegségek) növelik a mikrotápanyag igényt.
- Nagyvárosi vagy szennyezett környezet, levegő miatt sok szabadgyök kerül a szervezetvbe, ami emeli az antioxidánsok igényét.
- Stressz – az Omega 3 zsírsavak és B-vitaminok szükségletét emeli.
- Napozás – C-, E-vitamin és karotinoid antioxidánsok igényét növeli.
Ha szeretnéd tudni, hogy a szervezeted vitamin, ásványi anyag, és egyéb antioxidáns ellátottsága megfelelő-e, illetve, hogy az általad szedett táplálék kiegészítők számodra hatékonyak-e, biorezonanciás állapotfelmérés alapján minderre választ kaphatsz. Időpontot itt kérhetsz: