A Candida az élesztőgombák családjába tartozik, melyen belül számos gombafajta létezik. ezek közül a leggyakoribb a Candida albicans.
Candida albicans: sarjadzó, álfonalakat képző élesztőgombafajta, mely megtalálható az egészséges ember bőrén, nyálkahártyáján és bélcsatornájában is. A bélflóra része, folyamatosan versenyben van a táplálékért az ún. „jó bélbaktériumokkal”. Oxigénmentes környezetben szerves hulladékok bontását végzik, részt vesznek a szervezetben képződő bomlástermékek hasznosításában. Nem termelnek káros toxinokat sem.
A normál bélflóra részei, de az ott található Lactobacillus és Bifidobacterium kultúrák folyamatosan ellenőrzésük alatt tartják őket.
A Candida káros hatása akkor jelentkezik, ha túlzottan elszaporodik – toxikus koncentrációt elérő anyagcsere termékek halmozódnak fel, ami allergiás reakciót válthat ki.
A Candidiasis akkor alakul ki, amikor bizonyos körülmények hatására (pl.: antibiotikum kezelés, stressz stb.) csökken a „jó” baktériumok száma és megindulhat a gombák elszaporodása.
A folyamatot döntően befolyásolja a táplálkozás és az oxigén ellátás, ezért hangsúlyozni kell, hogy a Candidiasis kialakulásában rendkívül jelentős szerepe van az életvitelnek és a táplálkozásnak.
A gombák több ponton is támadják a szervezetet, a testüregek nedves, megfelelő hőmérsékletű, oxigénben szegény „klímája” kedvez szaporodásuknak.
A nők anatómiai felépítése miatt a nemi és a húgyúti szervek fertőződése következhet be a legkönnyebben.
Másik gyakori támadási felület a bőr (helyi gombásodás), orr nyálkahártya (orrüregi, arcüregi krónikus gyulladás), szájüreg (szájpenész- felnőtteknél ritka, csecsemőknél a leggyakoribb).
Ha a bélfal áteresztőképessége megváltozik (antibiotikum, stressz, helytelen táplálkozás stb.), átjárhatóvá válik, akkor a gombák bekerülhetnek a keringésbe és gyakorlatilag bárhova eljuthatnak.
A Candidiasis nagy mértékű elterjedésében a következő tényezőknek van fontos szerepe:
- széles spektrumú antibiotikumok
- antibakteriális szerek (szappanok, tusfürdők)
- műszálas ruhaneműk (csökkent szellőzés, oxigén hiányos környezet)
- helytelen életmód (helytelen táplálkozás: egyszerű szénhidrátok -sütemény. fagylalt, cukrok-, fehér liszt, rostszegény étrend, finomított és félkész ételek, vitamin és ásványi anyagok hiánya – főként: C, A, E vitamin, cink. szelén; stressz, szabados életmód, fogamzásgátló tabletták)
- környezetszennyező anyagok, nehézfémek (ólom, higany – amalgámtömés)
- bizonyos kezelések (szteroidkezelés, kemoterápia..)
- bizonyos betegségek (AIDS, sclerosis multiplex, cukorbetegség, daganatos betegségek…)
Candidiasis tünetei nagyon változatosak lehetnek:
- nőgyógyászati panaszok (hüvelyfolyás, viszketés, gyulladás, alhasi görcsök, petefészek gyulladás, szabálytalan menstruáció)
- szív- és keringési panaszok,
- izom- és ízületi panaszok, reumatikus fájdalmak
- légúti megbetegedések (pl.: krónikus orr és melléküreg gyulladás, asztma)
- emésztési panaszok (fehér lerakódás a nyelven, puffadás, székrekedés, hasmenés, irritábilis bélszindróma, bélgyulladás, végbélviszketés)
- allergiák és intoleranciák (allergiás bőr és nyálkahártya tünetek, szénanátha, ekcéma, ételallergiák)
- urológiai panaszok (hólyaghurut és -gyulladás, vizeletürítéskor csípő érzés)
- időnként erős bőrviszketés
- migrénes fejfájás és nyakmerevedés
- fertőzések gyakoriságának növekedése
- általános diszkomfort érzés, erős fáradtság érzés, betegségtudat
- lelki labilitás, hullámzó kedélyállapot, depresszió, emlékezetzavar, alvászavar
Candidiasis kísérő tünetei:
- megnő az édességek, csokoládé, sör, bor, pezsgő, cukros üdítők iránti vágy (így a gombák hozzájutnak az éltető egyszerű cukrokhoz)
- dohányfüssttel szemben hirtelen kialakuló ellenérzés
- dohos, penészes, nedves, levegőtlen helyen előálló rosszullét
Candidiasis kezelésének négy alapelve:
- Candida táplálékának jelentős mértékű csökkentése, azaz a cukorforrások étrendi megvonása, szénhidrátforrások csökkentése (édességek, kenyér, tésztafélék, rizs, krumpli, tej, magas cukortartalmú gyümölcsök)
- Bélflóra helyreállítása nagy csíraszámú, a vastagbélig eljutó (gyomorsav maró hatásának ellenálló) Bifidobacterium és Lactobacillus kultúrát tartalmazó készítménnyel
- Immunitás megerősítése szükséges fehérjékkel, esszenciális zsírsavaakkal (halolaj – EPA, DHEA) vitaminokkal (elsősorban C, A E vitamin), nyomelemekkel (cink, szelén, mangán)
- Célzatos gombapusztítás természetes gombaölő hatású anyagokkal: fokhagyma, Aloe Vera, szegfűszeg, gyömbér, citrusmag kivonatok, olívalevél kivonat, Echinacea, cayenne paprika
Biorezonancia segítségével kimutatható a Candidiasis. Ha szeretnéd megtudni, hogy ezen a téren nálad mi a helyzet, jelentkezz egy felmérésre!
időpontkérés
Forrás: Szabóné dr. Szántó Renáta belgyógyász, homeopata orvos Candidiasis c.cikkei